Vi på gården


Det var på hösten 2012 som vi, Agneta och Staffan Franzén, tog steget och bröt upp från våra tidigare liv för att flytta till gården Ekö på Norra Finnö i S:t Anna skärgård. Vi hade båda två längtat efter att göra något annat i livet och framför allt att få leva med och av naturen.

Startpunkten för vårt nya liv blev att vi köpte 14 fina tackor från Öland – och så började vi att renovera och restaurera. Varken marker eller byggnader hade blivit omhändertagna på närmare 40 år, så det fanns mycket att göra. Nu, 2020, tycker vi att vi mejslat ut formen för vårt nya liv med renoverade hus, restaurerade betesmarker, nybyggt fårhus och nyanlagd köksträdgård. Och sedan 2018 kan vi även hälsa dig välkommen till vår gårdsbutik och trädgårdscafé.

Välkommen till Ekö Gård!
Agneta & Staffan Franzén

Om gården


Ekö Gård var ursprungligen ett s k skärgårdshemman där man livnärde sig på en kombination av fiske och jordbruk i drygt 100 år fram till 1980-talet ungefär. Därefter låg det mesta i träda fram till det att vi tog över driften.

Gården ligger nära vattnet i ett vackert kulturlandskap med tydlig skärgårdsnatur där stora gamla ekar, berghällar och skogsbetesmark sätter sin prägel. Det småskaliga jordbruket och den förhållandevis orörda naturen i kombination med betande djur har bibehållit den biologiska mångfalden och ett öppet landskap.

Djuren på gården

På gården finns förutom gotlandsfåren, frigående höns som ger oss fantastiska ägg och gårdskatten Viggo, som är riktigt duktig på att plocka möss och sork.